dijous, 10 de febrer del 2011

surt de casa i vine a la Fira de l'Oli!


Tot preparat per a la 16 Trobada de Gralles i Dolçaines dels Països Catalans
Cant improvisat, concerts, festa i xalera ompliran els carrers de l'EMD de Jesús l'últim cap de setmana de febrer

Si ets de les Terres de l'Ebre, segur que coneixes la Fira de l'oli de Jesús. I, probablement, no únicament com a exposició de productes i activitats 'olioses', sinó també com a sinònim de festa assegurada. I és que, de la mà de la Fira, hi té lloc una de les trobades gralleres més importants i emblemàtiques del territori celebrant, enguany, setze anys d'història i amb una salut i energia que li asseguren molts anys de vida per endavant.

Tot comença la nit del divendres 25 amb la segona edició de la Trobada de Cant improvisat on, a l'hora de la sobretaula i recreant un ambient de taverna, els assistents arribats d'arreu perden la vergonya i s'animen a cantar. Ja siguen jotes, nyacres, garrotins com corrandes. La Rondalla de la Jota a la Plaça és l'encarregada de posar-li música a tot tipus de lletres i pals, sempre ben banyats, això sí, amb garnatxa d'Espolla. Degut a l'èxit de l'any passat, enguany tindrà lloc al Casal Jesusenc on s'hi esperen més de dues-centes persones. Això del cant improvisat porta festa!
El dissabte 26, això sí, és quan la Trobada de Gralles i Dolçaines és més evident i pren més força. Amb una cercavila pels carrers de la població, colles de grallers i gralleres de totes les Terres de l'Ebre i dels Països Catalans fan cap a l'escenari de la Fira de l'oli per oferir un concert de gralles, dolçaines i tabals ben espectacular. Una de les sorpreses que fins al mateix dia no es desvetllarà és quin tema interpretaran els Grallers de Jesús. Fa dos anys, a tothom van impressionar tocant un 'pupurrí' de cançons del grup ABBA i, l'any passat, amb la versió de La Troba Kung-Fú 'La cançó del Lladre'. Què ens tindran preparat per enguany?
Sigui com sigui, aquesta aposta per innovar i apropar el món graller al públic en general és una de les qualitats més característiques d'aquesta trobada, com també es pot veure amb els grups escollits que, any rere any, actuen al concert que posa punt i final a la festa. Grups com Pomada, La Carrau, Terrer Roig o Xarop de Canya han trobat un marc ideal per als seus directes quan, en el seu moment, no es coneixien gaire al territori o potser, fins i tot, començaven a formar-se com a grup. Enguany, és el torn de Metabolé, Ameba i Carles Belda i el grup Badabadoc, una nit on, com déiem al principi, hi tindreu la festa assegurada.

font: surtdecasa.cat